Drukwerk
Milieuvriendelijk papier is papier waarvan de grondstof afkomstig is uit speciaal aangelegd en sociaal-ecologisch beheerd productiebos. De naamgeving ‘Eco’ en ‘Recycled’ of ‘Mix resources’ wijst dat het papier deels of volledig gerecycleerd is van oud papier of van oud papier met nieuwe verantwoorde grondstoffen om het meer stevigheid te geven. Iedereen kent het gespikkelde lichtgrijze of lichtbruine papier, maar tegenwoordig is milieuvriendelijk papier meer effen gebroken wit of gelig wit van kleur.
De productie volgt een gesloten keten van grondstof naar papierproducent tot drukkerij, waarbij elke schakel aan grondige controle en eisen moet voldoen. Er zijn meerdere kwaliteitlabels op de markt om aan te geven dat papier het certificaat verdient. Deze kunnen zijn: FSC, PEFC, Eco Label, Der Blaue Engel of Nordic Swan. Meer informatie over de betekenis van deze labels kunt u vinden op deze website. In de drukkerij volgt het papier een apart circuit: een afzonderlijke stockage en afzonderlijke productielijn. Ook het behalen van zo’n certificaat kost investering en dat maakt dat het papier iets duurder is. Er zijn verschillende papiergewichten die we gebruiken: 90 gr, 170 gr, 250 gr en 300 gr. Het verbeterde kunstpapier voor de fotoalbums, folder en affiches is ook milieuvriendelijk.
Als je kiest voor een bepaalde afwerking, is het goed om te weten dat Olleke’s Kabouterpers uitsluitend samenwerkt met een drukkerij dat deze milieucertificaten bezit. De drukkerij is ook ISO 14001 gecertificeerd. Dit houdt in dat op alle afdelingen zo milieuvriendelijk mogelijk gewerkt wordt. Dit is terug te zien in verantwoord afvalbeheer en gebruik van inkten, papier en groene stroom.
Verpakkingsmateriaal
Minder papier verbruiken is één ding, maar ‘nieuw’ papier maken kost veel water en elektriciteit. Gelukkig ziet Europa er steeds strenger op toe dat dit zo gecontroleerd mogelijk gebeurd. Het meeste papier is reeds gerecycleerd. Hergebruiken is nog beter dan recycleren. Voor print of schrijfpapier is dat moeilijk, voor kartonnen dozen of oude kranten niet. Wij hergebruiken alle verzendmaterialen van onze leveranciers. We zijn minder bezorgd over onze eigen branding, dus permitteren we ons geen nieuwe verzendmaterialen te gebruiken.
Plastic
Olleke is lid van Fostplus. Deze organisatie ondersteunt en stimuleert preventie-initiatieven en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval. Voor alle verpakkingen die u als consument krijgt, wat we tot een minimum proberen te beperken, betalen we een bijdrage in het verzamelen van plastic, blik, glas en papier en kartonverpakkingen. Alle opvulmaterialen van de zending zijn 100% hergebruikt vulmateriaal.
De Olleke winkel gebruikt enkel tasjes die biologisch afbreekbaar zijn en/of papieren tasjes van verantwoorde afkomst.
Groene stroom
Onze winkel gebruikt 100% groene stroom en we beperken ons energieverbruik door zuinige toestellen en LED verlichting.
Verzending
Online bestellen heeft een enorme impact op ons klimaat, grote ketens verzenden niet alleen, vaak retourneren consumenten evenveel. De koerier geeft de klimaatneutrale garantie voor sommige diensten. De pakketten worden dikwijls overgedragen aan andere nationale koeriers zoals PostNL, GLS die het pakket uitleveren in het land van bestemming. De garantie vervalt soms bij de grens. De CO2 uitstoot is gecompenseerd volgens het gewicht en soms volgens gewicht en afstand. Omdat het voor ons niet altijd even duidelijk is, maken we er ook geen beloftes over.
Steun
Je kunt net als ons jaarlijks een vrije bijdrage aan een dierenwelzijn-, milieu- of natuurorganisatie geven. Of peter/meter worden van een stuk bos. Zo kun je zelf je steentje bijdragen, mocht je dit nog niet doen.
Olleke heeft een sociaal-ecologisch bos, waarbij de opbrengst van haar geschenkverpakking integraal gaat naar het aanplanten van bomen door kwekers die de vruchten later zullen verkopen.
Back to Top